DIRIGENT

Mariëtte Effing is vanaf 1 september 2019 o.a. dirigent van KZM! Zij studeerde hoofdvak blokfluit, schoolmuziek en koordirectie aan het Twents Conservatorium te Enschede. Na de afronding van haar studie schoolmuziek studeerde ze in 1990 als koordirigent af bij Kees Stolwijk. Daarna nam ze privélessen in o.a. orkestdirectie en heeft ze verschillende keren deelgenomen aan de Kurt Thomas Cursus. In het kader van een nieuwe studie volgde zij daarna ook lessen bij Jos Leussink in Zwolle waarna zij in juli 1998 zij het einddiploma koordirectie (Master) behaalde aan het ArtEZ conservatorium te Enschede.

Sinds 2009 maakt zij deel uit van de redactie van het tijdschrift ZINGmagazine in de functie van redactiesecretaris.

Om haar vakkennis op peil te houden bezoekt zij regelmatig symposia, studiedagen en festivals zoals Europa Cantat en het World Symposium on Choral Music. Daarnaast geeft ze  workshops en kortlopende cursussen koorvorming bij diverse koren. Ze verzorgt ook  Meet & Sing workshops aan groepen die nog nooit met elkaar gezongen hebben en dit willen gebruiken als onderdeel van een teambuildingsdag of begin van een heidag.  Ook geeft ze  workshops “Samen zingen is gezond” aan bedrijven, personeelsverenigingen of andere gezelschappen.  Daarnaast is zij ook regelmatig gastdirigent tijdens koorweekenden, jurylid bij koorfestivals en begeleidt jonge mensen in de voorbereiding op het muziekvakonderwijs en dirigent van o.a. dirigent van het Stadsjongenskoor Oldenzaal, Tiels Mannenkoor en het Markelo’s Mannenkoor.